Nieuws voor rijscholen

primeur de verkeersacademie

Primeur: rijinstructeurs-in-opleiding doen examen in elektrische lesauto

vrijdag 05 april 2019 | Redactie

Vandaag kende de rijschoolbranche een nieuwe primeur. De eerste rij-instructeurs-in-opleiding deden hun rijproef in een elektrische lesauto. Sjoerd en Wouter, student aan De VerkeersAcademie, hadden de primeur. En slaagden.

De VerkeersAcademie (advertentie)

De VerkeersAcademie kondigde het vanochtend nogmaals aan: “We gaan iets nieuws doen!” Tromgeroffel naar wat dit zou zijn. Het bleek een nieuwe stap te zijn in het opleiden van rijinstructeurs.

Innovatief is het zeker. IBKI staat namelijk pas sinds 1 april toe dat studenten voor fase 1B van de WRM-opleiding, de rijproef, dat de student een auto gebruikt met een automatische versnellingsbak. Dit op uitdrukkelijk verzoek van De VerkeersAcademie. Zodat ze elektrische voertuigen in kunnen zetten. Met de examens van vandaag komt de pilot ten einde.

De reden voor dit verzoek is dat De VerkeersAcademie meent, dat rijinstructeurs als eerste op de hoogte moeten kunnen zijn van de nieuwste technologische ontwikkelingen. “En dat kan alleen als ze tijdens hun opleiding en bijscholing in aanraking komen met die technologische ontwikkelingen. Als bestuurder, maar ook als lesgever,” zegt Gijs Kantelberg van De VerkeersAcademie.

elektrische lesauto rechtenvrij

"Dit wordt de toekomst"

Sjoerd was vandaag de eerste rij-instructeur-in-opleiding die in een elektrische lesauto examen mocht doen. Na terugkomst wachtten we hem op. “Hoe het ging? Ik denk wel goed,” aldus Sjoerd. Daar dacht de examinator van het IBKI ook zo over. Daarmee werd Sjoerd de eerste die de rijproef in een elektrische lesauto succesvol aflegde. Sjoerd, die gaat werken bij Rijles zonder stress, gaf toe dat hij zelf ook wel wat gespannen is. “Een interviewtje? Geen probleem, maar dan doe ik wel even een droog shirtje aan,” knipoogde hij.

Later kwam ook Wouter terug. Hij stak bij het uitstappen zijn duim op, overtuigd van het feit dat hij geslaagd was. En dat klopte. “Je komt in aanmerking met andere systemen dan normaal. Het is zeker leerzaam om daarmee te werken. Tijdens het examen heb ik het niet allemaal gebruikt. Dat was toch wel iets te spannend. Maar hier ga ik veel profijt van hebben tijdens de opleiding.”

Docent van beide heren was Patrick. “Je hebt met een elektrische lesauto de tijd en de gelegenheid om die systemen echt te gebruiken. Het wordt de toekomst en dan is het een goede zaak, dat rijinstructeur al in het beginstadium met die systemen leert werken.”

Evalueren

Nu volgt een evaluatie, zegt Kantelberg. “Het is een hele grote stap en die moeten we goed voorbereiden. Maar dat we ermee door willen gaan is zeker. Hoe we dat gaan doen, gaan we moet ons team de komende maanden uitwerken. De pilot is goed verlopen en wij zijn trots op Patrick, Sjoerd en Wouter.” Wordt dus ongetwijfeld vervolgd.


Bekijk het volledige nieuwsarchief van Rijschoolvandaag.nl »

Over Rijschoolvandaag.nl

Rijschoolvandaag.nl is dé nieuwssite voor rijopleiders en instructeurs. Dagelijks vind je op deze site nieuwsberichten over verkeer en vervoer, toegespitst op verkeersprofessionals die op de hoogte willen blijven van ontwikkelingen op hun vakgebied. Lees meer »

Gratis digitale nieuwsbrief

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van alle nieuwsberichten die verschenen op Rijschoolvandaag.nl

Gratis digitale nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen en meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief!