Quotum regeling voor theorie-examens verdwijnt

Met ingang van 1 augustus zijn theorie-examens voor de B, A en AM alleen nog maar op naam te reserveren. Met de nieuwe verdeling van de plekken voor theorie-examens vindt het CBR dat er een eerlijkere en evenredigere verdeling van de beschikbare capaciteit voor de theorie-examens plaatsvindt. Met deze maatregelen zullen ook de rijscholen die een zogenaamde "bot" inzetten geen voordeel meer hebben bij het verkrijgen van de capaciteit.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

De theorie-examens zijn dan ook niet meer onderling wisselbaar; niet per categorie (dus een B voor A-examen), maar ook niet meer met leerlingen onderling. Een aangevraagd examen kan binnen 24 uur na het reserveren nog geannuleerd worden.

Voor wat betreft de CCV-examens zal er nog wel naamloze capaciteit beschikbaar zijn. Maar ook CCV examens zijn niet meer om te zetten naar A, B of AM theorie examens.

Dit zal volgens het CBR een positief effect hebben op de performance van TOP en overige-CBR systemen. En de kandidaten voor CCV producten gaan geen nadeel ervaren van de huidige race om examenplekken door B theorie-opleiders.

 

Wisselende reacties

Op internet zijn wisselende reacties terug te lezen. Zo vind de ene rijschoolhouder het geen idee, maar John is helemaal voor: "Een stap in het moeilijker maken van de turbo opleiders. Dus een compliment voor het CBR wat mij betreft." Duco ziet een ander voordeel. "Mijn ervaring is dat sommige leerlingen erg makkelijk zeggen dat ze kunnen, zonder eerst werk- of schoolroosters te checken. En net zo makkelijk zeggen ze dat ze toch niet kunnen, bijv. ivm een baantje in een supermarkt of zo. Als je aangeeft dat ruiling niet mogelijk is dan blijken ze meestal wel te kunnen..." Peter daarentegen vreest dat het CBR "nu nog minder flexibel wordt." Ook grote rijscholen voorspellen dat het werken ze niet makkelijker wordt gemaakt.

Het is even afkijken. De nieuwe maatregelen zullen na 12 maanden worden geëvalueerd.