Reportage: Dagopleiding van De VerkeersAcademie start met fase 2

Na het behalen van het fase1-examen startte de Amsterdamse dagopleiding van De VerkeersAcademie woensdag met de lessen voor fase 2. Hoewel fase 1 voornamelijk gericht is op de regels en wetten, gaat fase 2 over het echte lesgeven. “Ik heb hier erg veel zin”, zo zegt leerling Suzanne Bakker.

VTO

— Advertentie —

Vlakbij het station Amsterdam-Sloterdijk zitten acht leerlingen in een klaslokaal aan de Contactweg, klaar voor de nieuwe fase. De ochtend begint met een les over de verschillen in leerlingen en lessen. “Wat jullie moeten weten is dat er geen standaard leerling bestaat, er bestaat dus ook geen standaard les”, zo stelt docent Danny Hinkenkemper. Na fase 1 creëerde deze les van Danny een frisse start van fase 2.

Stage

Fase 2 is ook de periode waarin leerlingen moeten zoeken naar een stagebedrijf. Danny waarschuwt de leerlingen. “Je stagementor moet tenminste drie jaar in het bezit zijn van een basisinstructie certificaat. Is dit niet zo dan wordt je stage niet goedgekeurd.” Een teleurstelling voor Rachid. Zijn stagebedrijf gaat hierdoor niet door. “Ik wilde bij een vriend, maar die is nog geen twee jaar instructeur.” Het is voor Rachid nog even verder zoeken dus. 

'Niet bellen, niet mailen'

Hoewel sommige leerlingen al een stagebedrijf hebben drukt Danny ze op het hart er harder aan te trekken. “In de praktijk zien we gewoon vaak dat bedrijven op het laatste moment ineens afzeggen of zeggen dat het ze niet uitkomt, dan sta jij mooi met lege handen. Vaak helpt fysiek langsgaan het beste. Niet mailen, niet bellen, maar langsgaan dus. Dan kun je ook goed motiveren waarom je juist voor dit bedrijf hebt gekozen.”

Lesgeven

Tijdens de stage gaan de ‘beginnende instructeurs’ lesgeven aan échte leerlingen. Opmerkelijk is dat de hele klas een andere ‘voorkeursles’ uitkiest. Hoewel Suzanne kiest voor de bijzondere verrichting bochtje achteruit, kiest Arie voor de rotondes. Robin geeft aan naar een winkelcentrum te willen rijden. “Jij gaat een les winkelen geven”, lacht Danny. De klas lacht mee. Robin verbetert zich en verklaart het leuk te vinden te rijden in een druk gebied, maar kiest als les de kruispunten. Danny: “Alle mensen die bijzondere verrichtingen kiezen, dat is hartstikke goed. Vergeet alleen niet dat je deze ook moet demonstreren. Kies jij voor fileparkeren, maar parkeer je zelf nog een halve meter van de stoeprand ga dan nog even oefenen!” De klas lacht en het blijft nog lang rumoerig op de Contactweg.