Richtlijnen voor dashboardlampjes in examenvoertuigen aangepast

dashboard lampjes

Na een uitspraak van de rechter over een ongeval met een automobilist die een bandenspanningslampje op zijn dashboard had genegeerd, heeft het CBR de richtlijnen voor dashboardlampjes uitgewerkt en aangescherpt.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Even opletten bij knipperende dashboardlampjes tijdens examens. Bij een geel of oranje knipperend controlelampje voert de examinator een kort onderzoek uit. Bij een rood controlelampje gaat het examen niet door, schrijft het CBR in de nieuwsbrief.

Ook bij bandenspanningslampjes (TPMS - Tyre Pressure Monitoring System) voor het examen, zal de examinator de instructeur aanspreken en de banden checken. Bij twijfel wordt het examen afgelast. Als een airbaglampje brandt, neem de examinator het examen ook niet af. 

Tijdens examen

Als een lampje oplicht tijdens het examen, zal de examinator op een veilige plek stoppen en de bandenspanning controleren. Hij/zij kan het examen afbreken als er een probleem is met één of meerdere banden. 

Verder geeft het CBR nog een tip. Er zijn rijscholen die in de winter hun winterbanden op andere velgen monteren dan hun zomerbanden. In die winterbanden en velgen ontbreekt een TPMS-sensor, waardoor het systeem onterecht een melding geeft. 

Een sensor is op die velgen wel in te bouwen. Om rijscholen hier de gelegenheid toe te geven, voert het CBR het niet afnemen van examens bij een TPMS-signaal pas in vanaf het winterseizoen 2020-2021.

Ongeval

Het CBR geeft aan veel vragen en opmerkingen binnen te krijgen na een ongeluk afgelopen zomer. Een 38-jarige man negeerde het bandenspanningslampje vanwege een leeglopende band. Hij trapte de rem pas in toen zijn auto aan het trillen was en zijn auto kwam op de A20 tot stilstand. Daarop ontstond een ernstig ongeluk; een andere auto knalde op de stilstaande auto en sloeg over de kop.

De mag kreeg een werkstraf van 40 uur. De uitspraak betekent ook dat als automobilist niet tijdig reageert op een waarschuwingslampje, een straf kan krijgen.