Minister: Rijden in buitenland met verlengd rijbewijs soms toch mogelijk

cora klein

In sommige gevallen is het voor ouderen met een verlengd rijbewijs toch mogelijk om in het buitenland te rijden. Dat schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen in een brief aan de Eerste Kamer.

Lesautolease.nl

— Advertentie —

Het administratief verlengde rijbewijs voor 75-plussers, dat vanaf 1 december in gaat, is eigenlijk niet geldig in het buitenland. Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) geeft nu aan dat in sommige gevallen het mogelijk is versneld een fysiek nieuw rijbewijs aan te vragen.

Hiervoor komt een voorrangsregeling. Als een rijbewijshouder een brief krijgt waarin het CBR aangeeft dat diegene behoort tot de doelgroep waarop de regeling van de administratieve verlenging van toepassing is, zal hij/zij vervolgens schriftelijk of telefonisch kunnen vragen om een voorrangsbehandeling vanwege een van onderstaande argumenten. Het CBR zal dit beoordelen.

Schrijnende situaties

De voorrangsbehandeling is er voor wachtende rijbewijsbezitters als er sprake is van een volgende schrijnende situatie:

  •  De klant heeft een ernstig ziek familielid in het buitenland;
  • Er is een overlijdensgeval in de familie die in het buitenland woont;
  • De klant werkt in het buitenland;
  • Onvoorziene schrijnendheid vanwege (cumulatie van) andere factoren.

Het totaal aantal voorrangsbehandelingen per maand bij het CBR is gelimiteerd.

Regeling

Vanaf 1 december geldt er een administratieve verlenging voor het rijbewijs van 75-plussers. Hiermee mag een groep ouderen hun rijbewijs een jaar langer gebruiken. Het CBR hoopt met deze verlenging de achterstand weg te werken.

Door de regeling kunnen 75-plussers blijven rijden tot het moment dat het CBR een besluit heeft genomen over hun rijgeschiktheid.