Rijlessen belangrijk voor vrijheid van mensen met een beperking

Ook voor mensen met een beperking is autorijden belangrijk. Een rijbewijs zorgt ervoor dat ook deze groep mensen zelfstandig kan blijven en vrij is te gaan en staan waar hij/zij wil. Het CBR bepaalt met welke aanpassingen en scholing mensen met een beperking mogen rijden. Gespecialiseerde rijinstructeurs geven rijlessen aan deze bijzondere doelgroep.

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

De rijschool van Bever Autoaanpassingen is specialist op het gebied van het rijden in aangepaste lesauto’s.  Medewerkster Ans van den Broek vertelt: “Wij werken met speciaal aangepaste lesauto’s. Voor iedere les richt de instructeur de auto opnieuw in. Iemand met één been heeft natuurlijk heel andere aanpassingen nodig dan iemand die geen benen heeft”. Bever Autoaanpassingen bouwt de aanpassingen voor de lesauto’s zelf. De medewerkster vervolgt:”Onze rijinstructeurs rijden rond met een kofferbak vol materiaal. Voor het omgaan hiermee worden onze instructeurs speciaal opgeleid. Zij weten precies welke aanpassingen er nodig zijn voor iedere klant.”

95 procent heeft lichamelijke beperking

De doelgroep van de rijschool bestaat voor 95 procent uit mensen met een lichamelijke beperking. Van den Broek legt uit: “Wij zien voornamelijk twee groepen; mensen die met een lichamelijke beperking geboren zijn en 18 jaar worden en mensen die door een ongeval of ziekte met een beperking te maken krijgen. Daarnaast zien we ook regelmatig mensen die een licht verstandelijke beperking hebben uit het autistisch spectrum of letsel hebben opgelopen door bijvoorbeeld een hersenbloeding oif tia. Bij de laatste groep is een aangepaste auto niet zozeer nodig maar leren wij ze rijden met een automaat om de focus meer op de weg te kunnen houden.”

Bijscholing bij VerkeersAcademie

Rijschoolhouders die bijgeschoold willen worden om ook les te geven aan mensen met een beperking kunnen terecht bij De VerkeersAcademie. Zij zijn de enige die WRM gekwalificeerde bijscholing mogen geven  aan rijinstructeurs op dit gebied.  Een medewerker vertelt:”Wij geven rijinstructeurs de kans deze unieke bijscholing te volgen. Tijdens de lessen gaan wij in kleine groepjes met de instructeurs op pad met een aangepaste lesauto. Len van Dort, een instructeur die zelf een lichamelijke beperking heeft , laat de instructeurs zien hoe het is om les te geven in een aangepaste auto. “ De VerkeersAcademie is te vinden op 5 locaties in Nederland; Best, Zwolle, Delft, Amsterdam en Nieuwegein.