Rijlessen en rijexamens uitgesteld door winters weer

In het hele land zijn gisteren rijlessen en rijexamens uitgesteld vanwege het winterse weer. Het CBR schrapte 1347 examens. Veel rijschoolhouders namen zelf de beslissing lessen uit te stellen.

Lesautolease.nl

— Advertentie —

Ook De VerkeersAcademie  besloot de lessen te annuleren: “Verkeersveiligheid gaat voor alles, vinden wij. Om die reden hebben we alle lessen geannuleerd. Op die manier konden we voorkomen dat onze docenten en studenten de weg op moesten. Uiteindelijk hebben wij zelfs alle collega's op kantoor naar huis gestuurd. Deze maatregel hebben we in ons 46-jarig bestaan nog nooit genomen. Maar met het oog op de veiligheid was dit het beste voor iedereen.”

Lokaal weer

Het CBR heeft zich bij de afweging om lessen al dan niet door te laten gaan, vooral laten leiden door het lokale weer. Zo gingen In Noord-Holland ‘s ochtends al 143 van de 428 examens niet door en in Overijssel  werden 75 van de 198 examens geannuleerd. Later op de dag namen deze cijfers toe, toen de weeromstandigheden verslechterden. Uiteindelijk gingen in Noord Holland, Gelderland en Overijssel bijna 60 procent van de 2.842 examens niet door. In alle gevallen is het uitstel doorgegeven aan de opleider.

Keuze rijinstructeur

Veel rijinstructeurs besloten zelf lessen en/of examens te laten vervallen. Zo liet Mustafe Agdere uit Den Bosch op Facebook weten de lessen te annuleren vanwege de aanhoudende gladheid. Collega Monica van der Meer uit Haarlem staakte de lessen nadat het weer verslechterde:”Vanmorgen ging het nog goed, maar nu zie ik de ondergrond niet meer.” vertelt zij op Facebook.

 

Bijzondere lessen

Andere instructeurs zien kansen voor bijzondere lessen tijden de gladheid. “Ik heb tot 13.30 les gegeven inclusief kleine slipcursusjes” vertelt Corrie van Sandwijk uit Utrecht. Collega Stefan Huizer uit Dordrecht gaat voor een soortgelijke aanpak: “Ik probeer de leerlingen op een parkeerterrein voorzichtig en veilig te laten omgaan met het uitglijden van de auto in bochten. Op een lage snelheid uiteraard.”.

Na vandaag zullen alle lessen en examens weer gewoon plaats kunnen vinden.