Rijscholen onder curatele wegens afkopen rijbewijs

Het CBR heeft vijf rijschoolhouders onder curatele gesteld. Zolang het onderzoek loopt naar grootschalig rijbewijsfraude mogen zij geen examens meer inboeken. ‘Zabi’, één van deze rijschoolhouders, zou voor zijn leerlingen - tegen betaling - 100 procent slagingsgarantie regelen.

VekaBest verkeersleermiddelen - 2

— Advertentie —

Woning

“Tot voor kort liepen de mensen hier in en uit”, vertelt Bianca Steiger, buurvrouw van Zabi. In het rijtjeshuis aan de Bloemstraat in Den Helder staat een inklapbaar kinderbedje, kinderstoelen en er zijn zeker drie slaapkamers. Hoewel hier nooit iemand permanent woont is het huis van alle gemakken voorzien. “Er kwamen vooral buitenlanders die amper Nederlands praatten, veel gesluierde vrouwen en vaak gezinnen.” Mensen van allerlei afkomsten vertrokken naar de wijk Tuindorp en woonden enkele dagen in Den Helder om snel hun rijbewijs te halen. "Rijschool Mashal staat bekend tot in België aan toe", vervolgt de buurvrouw, die zo nu en dan met tijdelijke bewoners van het huis in de Bloemstraat sprak.

Fraude

Justitie verdenkt Zabi van het samenwerken met examinator Ernst S. “We hadden al zo'n vermoeden", zegt de buurvrouw. "Het verbaasde ons dat al die mensen helemaal naar de kop van Noord-Holland kwamen om examen te doen.”

Zabi zou als volgt te werk zijn gegaan: zijn klanten verbleven - soms met het hele gezin - een dag of drie à vijf in het huis aan de Bloemstraat. Ze maakten gebruik van een all inclusive-pakket met slagingsgarantie tegen betaling van gemiddeld 2000 euro, maar dat kon oplopen tot 4600 euro. Vaak ging het om probleemgevallen die elders al een paar keer waren gezakt. Na vier keer zakken komen deze leerlingen uit bij het staatsexamen. En daar zat de truc. Volgens verschillende rijschoolhouders kon je de klok er bijna op gelijkzetten dat je bij een staatsexamen de 62-jarige examinator Ernst S. uit Purmerend kreeg. “Slechts heel zelden zit er iemand anders”, zegt een van hen. En juist die Ernst S. wordt ervan verdacht dat hij examenkandidaten tegen betaling liet slagen voor hun praktijkexamen. Bovenop het examengeld zou hij 1000 tot 2000 euro ontvangen. Zowel Ernst S. als Zabi hebben al een aantal dagen vastgezeten. In afwachting van het onderzoek zijn beiden heren vrij. Zabi geeft tegenover het AD toe dat hij contact onderhield met de examinator over diens werkschema. “Omdat ik wist welke route hij ging rijden, kon ik mijn klanten beter voorbereiden”, geeft hij als verklaring.

Beroepsverbod?

Examinator Ernst S. is meteen op non-actief gesteld, maar Zabi is nog te boeken als rijinstructeur. “Pas ter zitting kun je vragen om een beroepsverbod”, verklaart Nicolette Stoel van justitie. Zabi zegt zelf nooit geld aan de examinator te hebben gegeven. 

Gedupeerd

De politie denkt dat ruim 100 mensen steekpenningen hebben betaald voor hun rijbewijs. In Zaandam en Amsterdam zijn nog drie rijschoolhouders en een rijinstructeur aangehouden. In Den Helder is een oud-rijschoolhouder van 70 jaar opgepakt. Andere rijschoolhouders vrezen dat leerlingen zijn gedupeerd door Ernst S., die zelf niet wil reageren. Hij zou zijn opvallend hoge slagingspercentage naar beneden hebben gebracht, door examens van argeloze leerlingen extra moeilijk te maken.

 

Bron: AD