Rijschoolhoudster: “Ik schaam me dood voor collega's”

Onlangs ging de ministerraad akkoord met een voorstel van minister Van Nieuwenhuizen, van Infrastructuur en Waterstaat, om een VOG voor rijinstructeurs te verplichten. Er blijkt nogal wat te gebeuren dat niet door de beugel kan bij verschillende rijscholen.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

“Er is een enorme ‘#metoo-beerput’ in de rijschoolbranche”, vertelde rijschoolhoudster Kyra DeWitt onlangs aan omroep Gelderland. “Ik schaam me soms dood voor collega’s. Gelukkig zijn de meesten oké. Maar veel ouders hebben geen idee bij wie ze hun jonge meiden in de auto zetten.” Ze is blij dat er een VOG voor rijscholen komt.

Ze stond te trillen over haar hele lichaam

De Westervoortse rijschoolhoudster kent genoeg verhalen van minder onschuldige tegenprestaties: “Ik heb meerdere jonge meiden en vrouwen lesgegeven die over seksueel getinte ervaringen vertelden. Een meisje dat zich recent bij mij meldde had zo’n nare ervaring gehad met haar instructeur dat ze letterlijk stond te trillen over haar hele lichaam toen ze bij mij in de auto stapte”.

Jaren durfde ik geen lessen te nemen

Een van de jonge vrouwen die nu les heeft van DeWitt deed ook onlangs haar verhaal aan omroep Gelderland: “Ik was 17 toen ik mijn eerste les had. Mijn instructeur werd handtastelijk en maakte rare, seksuele opmerkingen. Hij vroeg vaak of ik hem een kusje op de wang wilde geven. Ook raakte hij mij vanaf het begin al aan.” Toen hij persoonlijke vragen begon te stellen en wilde weten wat ze met haar vriend deed voelde zich steeds minder prettig. “Jaren daarna durfde ik geen lessen meer te nemen.”

Hij reed rond met een dolk

Een tweede leerlinge van DeWitt heeft soortgelijke ervaringen, met een andere instructeur. :”Ik ben niet zo bang voor lichamelijk contact.” vertelt ze “Zijn gedrag viel me dan ook niet zo op. Ook de pauzes waarbij ik AA-drankjes aangeboden kreeg leken onschuldig. Tot hij me vertelde dat hij rondreed met een dolk, dan kon hij vervelende mensen neersteken. Toen ben ik snel met de lessen gekapt.”

Als mijn dashboard kon praten

De rijschoolhouder die de tweede vrouw les gaf reageert geschokt: “Ik ben 30 jaar succesvol geweest!” Hij bevestigt dat hij  gratis drankjes heeft aangeboden. "Ik kreeg ze zelf ook voor niets, want ik deed dit op een plek waar de eigenaar een oud-leerling van me is”.
Als hij gevraagd wordt naar de seksueel getinte opmerkingen vertelt hij: "Als mijn dashboard kan praten, zal u verbijsterd zijn van wat ik van de leerlingen seksueel aangeboden kreeg 'Het gras is twee kontjes hoog. Heb jij een plaid in de kofferbak? Jij dacht zeker dat ik slechts voor rijlessen bij je ben...' En iemand vroeg of haar te korte rok me niet opwond. Ik kan niet tegelijk aan seks denken en lesgeven, zei ik. Het bezit van een dolk ontkent hij niet. 'Ik heb een poosje in Duitsland gewerkt.en kwam vaak middernacht thuis. De marechaussee heeft die in beslag genomen en weer teruggegeven”.
 

De branche heeft een slecht imago

Woordvoerder Paul de Waal van de Bovag reageert: “We dachten aanvankelijk dat het broodjeaapverhalen waren, maar ze bestaan helaas. De branche heeft een slecht imago en dat gaat ten koste van de goede rijscholen. Het is vreemd dat op het gebied van lesgeven op scholen en bij sportclubs al een verklaring omtrent gedrag verplicht was en bij rijscholen niet.”