Ruim 10.000 ongelukken rondom scholen in drie jaar tijd

In de afgelopen drie jaar gebeurden er ruim 10000 ongelukken in de buurt van scholen. Bijna 9 op de 10 scholen ervaren verkeersproblemen in de directe omgeving. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws in samenwerking met de Geodienst van Rijksuniversiteit Groningen. Zij brachten de verkeersveiligheid van schoolomgevingen in kaart. Daarnaast reageerden bijna duizend scholen op vragen van RTL Nieuws over de lokale verkeerssituatie.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

RTL Nieuws kreeg van ruim 940 Nederlandse scholen een reactie op vragen over verkeersproblematiek. Maar liefst 88 procent van hen zegt problemen te ervaren met de verkeerssituatie rondom school. Vooral rondom basisscholen zijn er problemen. Foutparkeren, drukte op toegangswegen, te hard rijden en onoverzichtelijke verkeerssituaties zijn daarbij de meestgenoemde knelpunten. De chaos is soms zo groot, dat ouders met elkaar op de vuist gaan.

Minister geschrokken

Minister Cora van Nieuwenhuizen zegt te schrikken van het hoge aantal ongelukken in de buurt van scholen. "Wij hebben verkeersveiligheid als prioriteit, dus ik wil er echt naar streven dit aantal naar beneden te krijgen." De minister doet daarvoor een oproep aan gemeenten en ouders. "Het lijkt me alle hens aan dek voor gemeenteraden en wethouders die hiervoor verantwoordelijk zijn. Ik denk ook dat ouders het goede voorbeeld moeten geven. Ga toch alsjeblieft niet met de auto je kind naar school brengen. Pak zelf ook die fiets, doe het op een veilige manier."

 

Autogebruik niet faciliteren

Het is niet eenvoudig om het aantal ongelukken terug te dringen volgens hoogleraar verkeerspsychologie Karel Brookhuis van de Rijksuniversiteit Groningen. "Eigenlijk moet je het per situatie bekijken. Daarnaast is het belangrijk om bij de bouw van nieuwe scholen goed te kijken naar het verkeer in de omgeving." Ook gedrag is volgens de hoogleraar een belangrijke oorzaak van onveilige situaties, daarom pleit hij voor meer handhaving. Wat zeker niet helpt zijn maatregelen die autogebruik bevorderen, zoals aanleg van extra parkeerplaatsen. "Dat werkt averechts. Hoe meer je faciliteert, hoe meer mensen er gebruik van gaan maken, hoe onveiliger het wordt."

 

Lees hier meer »