Website moet dramatische slagingspercentages Belgisch theorieexamen verbeteren

Omdat steeds minder kandidaten slagen voor het theoretisch rijexamen in België, lanceert Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts deze week een website met gratis lesmateriaal en oefeningen. Die moet de slaagcijfers weer opkrikken.

VERJO

— Advertentie —

Wie wil slagen voor het rijexamen, moet 41 van de 50 punten halen. Maar sinds de hervorming van het examen in juni 2017 verliezen kandidaten niet langer 1 punt als ze een zware fout maken, maar in één klap 5. Twee van dergelijke missers en hij/zij is dus sowieso niet geslaagd. De gevolgen voor het slagingspercentage zijn groot: waar in 2015 zes op de tien een voldoende haalden, waren dat er vorig jaar nog slechts vier op de tien.

Gratis website

Minister Weyts besliste daarom dat er een digitaal platform moest komen waarop de 80.000 Vlamingen die elk jaar examen doen, zich beter kunnen voorbereiden. Daarom werd deze week de gratis website www.mijnrijbewijsB.be gelanceerd. Leerlingen kunnen er de theorie doornemen en hun kennis vervolgens testen aan de hand van oefeningen. Wie slaagt voor het online proefexamen zou zijn/haar kansen voor het echte examen aanzienlijk verhogen,