Bijna 14.000 'bestuurders' proberen het Slimme Rijbewijs te halen

slimme rijbewijs

Bijna 14.000 spelers hebben, sinds de lancering van Slimonderweg.nl deze zomer, geprobeerd om een ‘Slim Rijbewijs’ te halen, meldt RAI. Het slimme rijbewijs is geen echt rijbewijs, maar een actie van slimonderweg.nl, het platform voor consumenten over slimme hulpsystemen (ADAS) en de ontwikkelingen binnen mobiliteit.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat probeert, samen met de ANWB, RAI Vereniging, provincie Noord-Holland en CBR, met dit platform automobilisten meer kennis te laten opdoen over ADAS.

Dat is noodzakelijk is blijkt uit een onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) dat vorige week is gepubliceerd. Met Slimonderweg.nl willen de initiatiefnemers de kennis over deze systemen onder automobilisten vergroten.

Het Slimme Rijbewijs

Niet iedere auto heeft ADAS, vooral de nieuwere modellen worden er mee uitgevoerd. De types ADAS zijn per merk en model vaak verschillend. De technologie is nog volop in ontwikkeling, maar steeds meer auto’s worden uitgerust met deze systemen, sommige worden zelfs verplicht. 

Op slimonderweg.nl kunnen bezoekers sinds juni dit jaar een spel spelen om hun slimme rijbewijs te halen. De deelnemers moeten de slimme hulpsystemen koppelen aan de getoonde verkeerssituaties. Zo leren ze systemen toepassen als adaptieve cruise control, rijbaanondersteuning (Lane Keeping System) en dodehoekdetectie. Onder de 13.911 deelnemers was de hoogste score 48 van de 50 punten.

Prijzen

De beste deelnemers maakten tot eind oktober kans op een ADAS-training van de Verkeersveiligheid Groep Nederland. Inmiddels is de wedstrijd verlengd met een tweede ronde. Tot 14 januari 2020 kunnen bezoekers hun kennis testen om ook nog een Slim Rijbewijs te halen. In deze tweede ronde maken de kandidaten kans op een volledig assortiment Cadillac Autodrop.