‘Smartphone gebruik met Tesla op de autopilot moet kunnen’

Trendwatcher en Teslafan Vincent Everts vecht vandaag in de rechtszaal de boetes aan die hij kreeg voor het gebruiken van een smartphone tijdens het rijden. Evers vindt de boetes onterecht. Hij vindt het volkomen veilig om op zijn smartphone te werken op de snelweg met de Tesla op autopilot.

VTO

— Advertentie —

Everts vertelt in het AD: ,,Het gebeurde op de A2. Jaarlijks rijd ik een slordige 50.000 km. Op de snelweg zet ik daarom altijd de autopilot van mijn Tesla aan. Zo kan ik jaarlijks 600 tot 800 uur in de auto werken op mijn smartphone.” Volgens Evers is dat volledig veilig: ,,Ik doe het alleen op de snelweg - daar is de autopilot voor bedoeld - en rijd dan netjes met constante snelheid op de rechter strook.”

Voor de rechter

De verkeerspolitie deelt deze mening niet en bekeurde Evers op 10 en 16 oktober 2017 voor rijden met een smartphone in de hand.  Evers accepteert de boetes, van ieder239 euro niet en laat de zaak voorkomen.  Vandaag staat hij  voor de rechtbank van Utrecht. Hij krijgt hulp van verkeersjurist Axel Mille.

Rijinstructeur

Everts wijst op diverse onderzoeken waaruit blijkt dat rijden met de autopilot vele malen (‘wel zeven maal’) veiliger is dan via een menselijke chauffeur. Het aantal ongelukken ligt zo liefst 40 procent lager.  Ook juridisch heeft de Tesla-liefhebber zijn verweer klaar. ,,Ik dien als toezichthouder behandeld te worden, als een rijinstructeur,” stelt hij. ,,Het systeem vraagt mij elke minuut of ik er nog ben en dan moet ik even met mijn handen op het stuur tikken. Ik ga er zeer verantwoordelijk mee om.”

 

Bekijk ook de video via »