Smartwatch achter het stuur betekent boete

Het zal niet lang meer duren of veel Nederlanders zullen rondlopen met een smartwatch. Een horloge als toevoeging op je smartphone, waarop onder andere berichten gelezen kunnen worden. Mocht je er zelf binnenkort eentje hebben, vergeet deze dan vooral niet af te doen tijdens het autorijden. Want rijden met een smartwatch kan een flinke boete opleveren, zo onderzocht alwayswith.nl.

VERJO

— Advertentie —

Op dit moment krijg je een boete zodra je een mobiele telefoon in je handen hebt terwijl je achter het stuur zit. Maar met je smartwatch aan je telefoon gekoppeld kan je met je arm aan, op, of los van het stuur gewoon je Appjes, Facebook-berichten en e-mails blijven ontvangen en lezen. Hiervoor hoef je de telefoon niet in je handen te houden. Toch krijg je ook hiervoor een boete. 

Geen specifieke wetgeving

Hoewel het Ministerie van Infrastructuur en Milieu niet bezig is met een specifieke wetgeving rondom smartwatches, zou in principe Artikel 5 Wegenverkeerswet voorlopig daarvoor genoeg zijn. Dit artikel houdt in dat het sowieso verboden is om je gevaarlijk te gedragen in het verkeer, of iets te doen wat voor gevaar zou kunnen zorgen. 

'Vasthouden'

In Artikel 61a Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990) staat dat het verboden is voor iemand die een gemotoriseerd voertuig bestuurt, om tijdens het rijden een mobiele telefoon vast te houden. En een mobiele telefoon wordt gedefinieerd als: een apparaat dat bestemd is voor het gebruik van mobiele openbare telecommunicatiediensten. Waar een smartwatch ook onder valt.  Het woord ‘vasthouden’ mag daarbij ook breder worden getrokken dan enkel klem houden in de hand. Vasthouden is het in de hand houden, het tussen oor en schouder geklemd houden, mobiele telefoon aan de pols, mobiele telefoon tussen hoofddoek houden enzovoorts. Zo werd eerder namelijk het hoger beroep van een vrouw die haar mobiele telefoon om haar pols bevestigd had ongegrond verklaard.

Boete

Hoewel er voorlopig dus geen extra wetgeving komt voor smartwatches zal iedereen op basis van de huidige wetgeving strafbaar zijn, indien hij of zij achter het stuur zit met zo’n technisch horloge aan de pols. De boete zal €230,- exclusief administratie kosten zijn.


 Bron Foto: sonymobile.com