Steeds meer ZZP’ers zijn tevreden met minder werk

De meeste ZZP’ers in Nederland werken parttime. Een aanzienlijk deel van deze groep is helemaal niet ontevreden met een flexibele baan en af en toe een vrije dag. Zij zien zichzelf niet als ‘werkloos’, maar eerder als 'gepensioneerde', 'huisvrouw' of 'huisman', meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Minder dan 12 uur werken

Steeds meer zelfstandigen zonder personeel werken minder dan twaalf uur in de week. Dit lijkt heel weinig, maar de meeste zijn niet ontevreden over hun werktijden en de inkomsten die daarbij horen, blijkt uit het onderzoek van CBS. Het statistiekbureau heeft ZZP'ers die naast hun zelfstandig ondernemerschap ook nog een studie volgden of een baan in loondienst erbij deden, niet in de cijfers opgenomen.

Bijklussende ondernemers

Tussen 2004 en 2015 is het aantal parttime ZZP’ers in aantal gegroeid van 76.000 naar 112.000 op in totaal ruim 1 miljoen ZZP'ers. Het betreft veelal oudere mensen die bijvoorbeeld naast hun pensioen nog wat bijklussen. Een derde van de ZZP'ers met zo'n korte werkweek geeft aan graag meer uren te willen draaien. 

Rijschoolbranche

Binnen de rijschoolbranche zijn geen specifieke cijfers bekend. Hier is nog geen uitgebreid en betrouwbaar onderzoek naar geweest.  We kunnen wel stellen dat veel rijschoolhouders, net als alle andere ZZP’ers in Nederland, ook parttime een rijschool exploiteren.