Straaljagersysteem moet chauffeurs helpen om niet in slaap te vallen

Eigenlijk is het een systeem om straaljagerpiloten te trainen, maar misschien komt het ook wel van pas om touringcarchauffeurs wakker te houden: sensoren die de ogen van de chauffeur in de gaten houden.

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Koninklijke Beuk en Seeing Machines uit Australië lanceren na jarenlange ontwikkeling een nieuw veiligheidssysteem voor de coach en truck branche. Het betreft de installatie van de geavanceerde “Driver State Sensor” (DSS), die beginnende vermoeidheidsverschijnselen en mogelijke onoplettendheid van chauffeurs detecteert. De DSS concentreert zich op de bestuurder van het voertuig en niet op afwijkend rijgedrag van het voertuig zelf. 

Driver State Sensor

In samenwerking met het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) in Amsterdam, deed Beuk al in 2007 een vermoeidheidsonderzoek bij chauffeurs d.m.v. het zogenaamde ‘eye tracking’. Via het NLR kwamen zij vervolgens in contact met het technologiebedrijf Seeing Machines met de vraag of deze technologie ook toepasbaar kon worden gemaakt voor de touringcar branche.

Na een langdurige periode waarin Beuk en Seeing Machines de DSS hebben doorontwikkeld worden er momenteel 20 DSS units geïnstalleerd in testvoertuigen binnen de coach & truck branche in de Benelux. De komende maanden zullen de gezamenlijke ervaringen nauwkeurig in kaart worden gebracht, om zodoende het product nog verder te fine-tunen voor het specifieke gebruik in de Automotive sector. Koninklijke Beuk zal eveneens de toekomstige Europese distributie van het DSS systeem op zich nemen. Onder de eerste voertuigen die door Beuk zijn geselecteerd voor de inbouw van de DSS bevinden zich touringcars voor internationale lijn- en pendeldiensten en vrachtwagens voor het internationale transport.

Touringcar nog veiliger met DSS aan boord

“Hoewel touringcarvervoer statistisch gezien nog altijd de veiligste manier van reizen is en de wettelijke rij- en rusttijden nauwkeurig door ons worden nageleefd, is er altijd sprake van een bepaald risico”, zegt Marc Beuk, Research & Development manager bij Koninklijke Beuk. “Door middel van trainingen en het creëren van goede arbeidsomstandigheden wordt het vermoeidheidaspect bij chauffeurs zo goed mogelijk voorkomen, maar het blijft mensenwerk en ‘risk never sleeps’. Met de installatie van de DSS in touringcars en trucks willen we de risico’s tot een minimum beperken. De inzet van de DSS is voor Beuk met name cruciaal voor het langeafstandsvervoer, zoals pendelreizen naar de wintersport of zomerbestemmingen.”

De Driver State Sensor van Seeing Machines maakt gebruik van gepatenteerde eye tracking-technologie om beginnende vermoeidheidsverschijnselen en mogelijke onoplettendheid van de chauffeur te detecteren. Het systeem registreert de positie van het hoofd van de chauffeur om mogelijke afleiding te signaleren en analyseert diens oogbewegingen om een ‘microslaap’ te detecteren. De waarschuwingssignalen variëren van een trilsignaal in de bestuurdersstoel, een akoestisch signaal in de slaapcabine van de 2e chauffeur tot een ‘real time alert’ naar het 24/7 operationele center op het hoofdkantoor voor mogelijke interventie conform het bedrijfsprotocol.

“Eye tracking-technologie speelt een belangrijke rol bij het waarborgen van de verkeersveiligheid van chauffeurs en passagiers”, zegt Ken Kroeger, de CEO van Seeing Machines. “Deze technologie heeft zich reeds bewezen in veeleisende omgevingen zoals open mijnen, en belooft nu dezelfde voordelen naar de openbare weg te brengen. Hoewel busreizen een veilige reputatie hebben, kunnen er altijd ongelukken ontstaan. Deze incidenten kunnen worden veroorzaakt door afgeleide of vermoeide bestuurders. Samen met Koninklijke Beuk willen we de kans op vermoeidheid en afleiding verkleinen om de veiligheid van Europese chauffeurs en reizigers nog verder te verbeteren.”

Bron: Koninklijke Beuk

Klik hier voor de reportage over DSS systeem in RTL Nieuws, 18.00 uur, 9 december 2013.