Examenlokaal direct verlaten en rijinstructeurs moeten buiten wachten - lees hier de overige regels van het CBR

CBR rijexamen

Theoriekandidaten mogen niet eerder dan 15 minuten voor de aanvangstijd van hun examen naar binnen bij het CBR en rijinstructeurs moeten in alle weersomstandigheden buiten wachten. Met deze en andere regels scherpt het CBR de maatregelen verder aan.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Dit valt te lezen in een ledenbrief van de branchevereniging VRB, na een telefonische vergadering met het CBR. Naast het verplicht dragen van een mondkapje zijn de volgende besluiten gevallen:

Maatregelen
  • Alleen de door het CBR verstrekte mondkapjes mogen gebruikt worden tijdens het examen.
  • Theoriekandidaten mogen niet eerder dan 15 minuten voor aanvangstijd naar binnen bij het CBR, en alleen met een door het CBR verstrekt mondkapje. Direct na het examen moeten de kandidaten de locatie verlaten. 
  • Alle horecavoorzieningen op de examencentra zijn gesloten. De sanitaire voorzieningen blijven open voor wachtende rijinstructeurs.
  • In iedere CBR-locatie mogen maximaal 30 personen in een ruimte aanwezig zijn en het CBR gaat daar strikt op toezien. De anderhalve meter maatregel moet gewaarborgd blijven. Op meerdere grote examenlocaties kan dit mogelijk leiden tot problemen. Zeker als er gelijktijdig ook nog theorie-examens plaatsvinden.
    Hierdoor mogen rijinstructeurs niet meer naar binnen, ook niet in slechte weersomstandigheden. Het plaatsen van tenten, parasols of andere tijdelijke voorzieningen is niet mogelijk doordat het niet toegestaan is met meer dan vier personen samen te zijn. 
Auto luchten

Verder geeft de VRB aan dat het luchten van de auto voorafgaand aan het examen is nog steeds een punt van discussie is. 

'CBR stelt nadrukkelijk dat rijscholen niet verplicht zijn ramen en deuren gedurende 7 minuten tegen elkaar open te zetten. Zeker wanneer het regent of sneeuwt is dit niet mogelijk. Men geeft aan dat het openen van de deurruit aan één kant - al is dat maar ongeveer 10 cm - en het openzetten van de achterklep voldoende moet zijn. Maar dan mag er gedurende die tijd niemand meer in het voertuig meer zitten of zijn geweest', valt er te lezen.