Wie fraudeert, krijgt de rekening gepresenteerd

Steeds vaker worden fraudeurs opgespoord door verzekeraars. Vorig jaar werden er ruim 8.000 ontmaskerd, samen goed voor bijna 80 miljoen euro. Met nieuwe maatregelen wil het Verbond van Verzekeraars verzekeringsfraude nog harder aanpakken en potentiële fraudeurs ontmoedigen.

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

In 2015 werden 8.336 gevallen van fraude geconstateerd, 7 procent meer dan in het jaar daarvoor.

Vervelende gevolgen

Het Verbond van Verzekeraars gaat fraude harder bestrijden. Er wachten momenteel vervelende gevolgen voor degene die zijn verzekeringsmaatschappij voorziet van verkeerde informatie. Bij de opgelichte verzekeraar kan je een polis vergeten, bovendien kom je op een zware lijst met gevolg dat ook andere verzekeraars je niet meer willen helpen. Het onterecht uitgekeerde bedrag moet je daarnaast terugbetalen, met daar bovenop een boete van 532 euro. Dit bedrag wordt gezien als een tegemoetkoming richting de verzekeraar omdat deze kosten heeft gemaakt voor het onderzoek. 

Veel fraude rondom autoverzekering

Rondom de autoverzekering vindt de meeste fraude plaats. Denk aan een automobilist die na het oplopen van één deuk meteen zijn hele auto laat uitdeuken. Ber Onderwater, schade-expert bij verzekeraar ASR, vertelt hierover: “In gefingeerde autoschades gaat veel geld om. Een klant die beweert dat een ander zijn stilstaande auto heeft aangereden, terwijl hij zelf tegen een paaltje is opgebotst. Dat komt vaak voor. Onderzoeken of de claim klopt, kost veel tijd en geld.”

Niet bewust

Volgens fraudecoördinator Anne Luut Dijkstra van Arag Rechtsbijstand frauderen de meeste klanten niet bewust. Ze zegt hierover: “Ze maken fouten in het formulier, omdat ze niet weten hoe ze het moeten invullen. Het is zaak om de echte fraudeurs aan te pakken en de onwetenden goed te begeleiden.”

Bron: AD