Nieuws voor rijscholen

Verouderde GPS-systemen van slag na 7 april

maandag 11 maart 2019 | Miranda Schenkhuizen

Controleer uw GPS-systeem na 7 april. Die waarschuwing geeft het Dagblad van het Noorden. De boodschap zou komen van het Agentschap Telecom in Groningen voor gebruikers van verouderde navigatieapparatuur. Ook het Amerikaanse ministerie voor Homeland Security waarschuwt voor problemen.

Lesautolease.nl (advertentie)

Een ingebouwd systeem van meer dan tien jaar oud zou na 7 april kuren kunnen gaan vertonen. Het GPS-navigatiesysteem ondergaat op 6 april namelijk een aanpassing. Daardoor kunnen GPS-ontvangers van tien jaar oud of ouder van slag raken, tenzij ze een software-update hebben gehad. De aanpassing staat bekend als de GPS Omwenteling.

Weektellers

GPS-ontvangers hebben weektellers. Tijdens de vorige GPS Omwenteling in 1999 sprongen die tellers op 0. Ze begonnen opnieuw, maar de oudere systemen kunnen helaas niet verder tellen dan 1023. Op 6 april bereiken ze week 1024 en springen ze terug op 0. Plotseling is het weer 1999.

20 jaar terug

Een apparaat dat twintig jaar achter loopt kan makkelijk verdwalen. Of het wordt heel traag, zoekend naar satellieten op de plek waar die 20 jaar geleden hingen. Daarom is het advies de softwareversie van het apparaat te controleren en zo nodig de leverancier van de navigatie of de klantenservice van het automerk te raadplegen. TomTom heeft een online check en sommige merken (Renault, Garmin, Furuno) geven tips op hun websites.

Meer via

Bekijk het volledige nieuwsarchief van Rijschoolvandaag.nl »

Over Rijschoolvandaag.nl

Rijschoolvandaag.nl is dé nieuwssite voor rijopleiders en instructeurs. Dagelijks vind je op deze site nieuwsberichten over verkeer en vervoer, toegespitst op verkeersprofessionals die op de hoogte willen blijven van ontwikkelingen op hun vakgebied. Lees meer »

Gratis digitale nieuwsbrief

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van alle nieuwsberichten die verschenen op Rijschoolvandaag.nl

Gratis digitale nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen en meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief!