Verzekeraars willen een zwarte doos in elke auto

Auto’s moeten verplicht een ’zwarte doos’ krijgen waarin alle belangrijke informatie tijdens een rit wordt opgeslagen. Daarvoor pleit het Verbond van Verzekeraars.

Lesautolease.nl

— Advertentie —

Als er een ongeluk gebeurt, kan razendsnel worden vastgesteld wie er schuldig is en de (letsel)schade kan zo veel eerder worden afgehandeld. Dat stelt het Verbond van Verzekeraars in de studie 'Voertuigdata: de klant aan het stuur' die volgens De Telegraaf donderdag wordt gepresenteerd.

Premies 10% verhoogd

Het nieuws van de verzekeraars komt op de dag dat bekend wordt dat de premies voor autoverzekeringen in 2018 met 10% zullen stijgen. Verzkeraars blijven dus op zoek gaan naar mogelijkheden om de schade te beperken.

Hulp bij ongelukken

"Wij vinden dat voertuigen een zogenoemde Event Data Recorder (EDR) aan boord moeten hebben, zodat bij een ongeluk de omstandigheden snel beschikbaar komen", zegt algemeen directeur Richard Weurding van het Verbond. "Na een aanrijding kan een onafhankelijke partij de ongevalsdata van deze black box uitlezen en kan de verzekeraar snel een oordeel vormen over de aansprakelijkheid." Het plan van het Verbond is volgens de krant met enthousiasme ontvangen door partijen als de ANWB, Veilig Verkeer Nederland en de politie.

Geen goed idee

Uit een rondvraag op de website van RTV Noord blijkt dat mensen op straat veel weerstand voelen bij het plan. Het wordt toch als inbreuk op de privacy gezien. Leon de Graaf verwijst naar het boek '1984'van George Orwell: "Waar stopt het met controle op mensen? We komen op een keerpunt van onschuldig tenzij naar schuldig tenzij."

Slechts een enkeling heeft geen moeite met het idee en ziet de eigen premie flink dalen, zoals Dimka Schavemaker: "Doordat er door anderen veel schade gereden wordt, moet diegene die geen schade heeft wel steeds meer gaan betalen voor hun autoverzekering. Dus kom maar op."