Via een app je rijbewijs halen? In India kan het

App hams microsoft

In sommige delen van India geen problemen meer met het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen, daar kunnen leerlingen hun rijbewijs halen door een app van Microsoft. Er zit geen instructeur meer naast de leerling, de app gebruikt beide camera’s van de telefoon om naar de bestuurder en naar de weg te kijken.

Lesautolease.nl

— Advertentie —

De app, Harnessing AutoMobiles for Safety (HAMS), komt van het Microsoft Research Team en werkt via artificial intelligence. HAMS gebruikt de voor- en achtercamera van de telefoon, en diverse sensoren om zowel de leerling als de weg in de gaten te houden.

Microsoft zegt dat ze de app voor rijexamens zo hebben aangepast, dat ze het het traject van het examenvoertuig heel precies kunnen volgen tijdens testmanoeuvres zoals parallel parkeren of het handelen op een rotonde.

AI

Deze artificial intelligence (AI) technologie kan bepalen of en hoe de bestuurder een actie heeft uitgevoerd, zei het team. Bovendien wordt ook gecontroleerd of een bestuurder zijn spiegels heeft gescand voordat hij van rijstrook wisselt.

HAMS is oorspronkelijk ontwikkeld om bestuurders en hun rijgedrag te monitoren om de verkeersveiligheid te verbeteren, schrijft techwebsite Techcrunch.com. "Bestuurderstraining en examens zijn fundamenteel voor dit doel, en dus ging het project natuurlijk in de richting van het helpen evalueren van bestuurders tijdens hun rijexamen," zei het team.

India

Automatisering van rijlessen en examens vindt langzaam zijn weg over de hele wereld, schrijft de techsite, maar ze vereisen nog steeds de inzet van een uitgebreide infrastructuur zoals videocamera's op palen langs de testbaan. In Nederland vinden rijexamens niet plaats op een testbaan. Dus de kans lijkt klein dat de app hier gebruikt gaat worden.

De testlocatie van dit project mag niet als een verrassing komen. Amerikaanse technologiebedrijven breiden hun aanwezigheid in India, een grote groeimarkt met verschillende uitdagingen, steeds meer uit. Microsoft, Google en Amazon hebben India als testbank gebruikt om oplossingen voor de lokale markt te bouwen, waarvan sommige uiteindelijk in andere landen terechtkomen.