Voertuigen als elektrische step en hoverboard verboden op openbare weg

Na het nog steeds populaire hoverboard lijkt ook de elektrische step snel aan populariteit te winnen. Dit terwijl deze vervoersmiddelen niet toegestaan zijn op de openbare weg. Alleen na goedkeuring van de RDW zouden dergelijke voertuigen de weg op mogen. Tegelijkertijd zijn deze vervoersmiddelen gewoon te koop in Nederlandse winkels en online. Lastig voor een consument om dan te bepalen wat er wel en niet mag.

Lesautolease.nl

— Advertentie —

Een elektrische step wordt beschouwd als een ‘bijzondere bromfiets’. Voertuigen uit deze categorie mogen alleen de weg op na een keuring van de RDW en met toestemming van de Minister. gepubliceerd in de Staatscourant. Voortuigen als een hoverboard en elektrisch skateboard hebben deze goedkeuring niet en mogen dus niet de openbare weg op.

Zestien' bijzondere bromfietsen'

Op dit moment zijn er zestien 'bijzondere bromfietsen' door de RDW gekeurd, waarvoor de Minister dan ook de toestemming heeft gegeven om op de openbare weg te rijden.Denk dan aan voertuigen als de Segway en de Swing. Voertuigen die niet op de lijst staan, zoals de elektrische step, mogen wel op eigen terrein gebruikt worden. Een rondje in de achtertuin op een hoverboard of elektrische step mag dus. Maar daar blijft het voor de meeste gebruikers niet bij, terwijl je zodra je de stoep of het fietspad op gaat met je step of hoverboard wel in overtreding bent.

Afweging maken

Het Verbond van Verzekeraars riep het kabinet in augustus op met duidelijke nieuwe wet- en regelgeving te komen om de elektrische steps en hoverboards toe te staan op de openbare weg. De belangenorganisatie voor Nederlandse verzekeraars is niet per definitie voor of tegen elektrische steps en hoverboards, maar hekelt vooral de onduidelijkheid over de voertuigen, zegt woordvoerder Oscar van Elferen tegen website NU.nl. "Het is niet verboden om er een te hebben, maar je mag er eigenlijk niks mee. Wat zeg je dan eigenlijk als overheid?" Het Verbond voor Verzekeraars wijst er verder op dat mensen zich vooral bewust moeten zijn van de risico's, maar zelf een afweging moeten maken. "Als je onverzekerd rondrijdt en je krijgt een ongeluk, kan dat voor een hoop ellende zorgen", aldus Van Elferen. Het besturen van een hoverboard, elektrische step of vergelijkbaar verboden vervoersmiddel kan je namelijk wel een boete van 260 euro opleveren.