Volvo start pilot met AED in de auto

Volvo gaat auto-eigenaren aanmoedigen een AED in de auto mee te nemen, om snellere reanimatie onderweg mogelijk te maken. De autofabrikant start met een pilot waarin twintig Volvo-eigenaren een AED (Automatische Externe Defibrillator) meekrijgen, zodat er nog makkelijker burgerhulpverlening kan plaatsvinden.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Volvo Car Nederland introduceert daarmee de Volvo Lifesaver. Deze werkt als volgt: Als iemand door een hartstilstand wordt getroffen, dan krijgt de bestuurder van de Volvo  met AED aanboort, als hij in de buurt rijdt, een melding via HartslagNu (een oproepsysteem voor reanimatie). De navigatie stuurt de bestuurder, die ook burgerhulpverlener is, direct naar de plek waar de door een hartinfarct getroffen persoon ligt en zo kan de bestuurder direct hulp bieden met de AED.

Pilot

Reden voor de introductie van de Volvo Lifesaver is het tekort aan AED’s in Nederland. De draagbare defibrillator herstelt met een elektrische schok iemands hartritme bij een hartstilstand. Burgerhulpverleners weten waar ze de apparaten kunnen vinden (veelal bij openbare gelegenheden als buurthuizen en scholen) maar er zijn er niet overal genoeg in de buurt. Terwijl bij snel ingrijpen met een AED iemands overlevingskansen na een hartstilstand snel toenemen.

De Volvo Lifesaver zou een verbetering kunnen opleveren aan de beschikbaarheid van AED’s. Als in de toekomst meer bestuurders een AED bij zich hebben is er immers altijd wel een auto in de buurt met een AED aan boort. De pilot start met een groep van 20 Volvo-eigenaren, die tevens burgerhulpverleners zijn.