Website Rijscholenkiezer.nl: veel mankementen en tegenstanders

De website Rijscholenkiezer.nl, opgezet vanuit de overheid en nu anderhalve week online, kampt nog met veel mankementen. “Het klopt inderdaad dat de functionaliteiten nog niet allemaal optimaal zijn”, zo meldt TeamAlert, de organisatie die de website heeft ontwikkeld. Intussen is concurrentie nog steeds boos. Zo ook Joost Aanen, oprichter van Rijschoolregister.nl: “We hebben een goede case en er moet nu ingegrepen worden voordat er nog meer geld aan op gaat.”

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Concurrenten

“We hebben bezwaar aangetekend en een advocaat gevonden die ons gaat helpen, we zoeken nu alleen nog support van bedrijven die ons financieel willen steunen in onze procedure.” Ongeveer twee jaar geleden richtte Joost Aanen de vergelijkingswebsite Rijschoolregister.nl op. Nu zit Rijscholenkiezer.nl exact in zijn straatje. Vlak voor de lancering van deze website, anderhalve week geleden, zei hij: “Concurrentie is prima, maar overheidsgesubsidieerde concurrentie is wat anders.” Nu, anderhalve week later, is hij niet van mening veranderd. “We gaan zien waar het schip strandt.” 

Niet alleen

Aanen geeft aan dat hij, met zijn website, niet als enige bezwaar maakt tegen de Rijscholenkiezer.nl. “Er zijn allerlei losse zaken tegen deze site, maar uiteindelijk zijn ze allemaal met elkaar verbonden.”
Peter Reilman, van Autorijbewijs.nl, ook een concurrent, gaat zelf niet procederen. Maar geeft aan het protest wel te ondersteunen wanneer het een breder draagvlak krijgt. “Als ondernemer pomp je veel geld in je bedrijf, maar blijkbaar kun je ook gewoon door de overheid gefinancierd worden. De website Rijscholenkiezer.nl lijkt verdomd veel op een combinatie van concurrenten, wij komen binnenkort met een nieuwe versie, maar ik blijf het vreemd vinden.” 

Opmerkelijk

Los van het feit dat concurrenten boos zijn, denkt Ruud Rutten, vicevoorzitter van Federatie Autorijschool Managers (FAM), dat de website Rijscholenkiezer.nl misschien te vroeg de lucht in is gegaan. Vooral de recensies vindt hij twijfelachtig. “De afspraak was dat zowel geslaagden als niet geslaagden na het praktijkexamen een e-mail zouden krijgen van het CBR om een recensie te schrijven. Nu merk ik dat iedereen een recensie kan plaatsen. Zo kreeg ik, van andere rijschoolhouders op Rijscholenkiezer.nl, recensies op mijn eigen rijschool. Ze lieten zo zien hoe makkelijk dat gaat. En zo makkelijk gaat dat dus.”
Ook Peter Reilman, van Autorijbewijs.nl, geeft aan het niet eens te zijn met de manier van recenseren. “Het kan een heel scheef beeld veroorzaken. Iedereen kan een reactie geven en als rijschoolhouder kun jij geen reactie terug plaatsen. Ik denk dat het oordeel van een leerling heel erg afhangt van het resultaat dat hij of zij behaald heeft.”

 

Rijscholenkiezer

De redactie van Rijschoolvandaag.nl heeft zelf ook even een kleine test gedaan. Sophie Koopman (23) uit Amstelveen heeft al een aantal rijlessen gehad, maar is gestopt met lessen wegens tijdgebrek. Ze is van plan de rijlessen weer op te pakken, dus lieten we haar gebruik maken van de Rijscholenkiezer.nl. Koopman: “Een ding is zeker, ik ga niet meer terug naar mijn vorige rijschool. Als ik deze website mag geloven heeft deze een slagingspercentage van 22 procent, dat vind ik wel erg weinig.” Ze zoekt verder en komt tot de volgende conclusie. “Ik vind de informatie per rijschool heel duidelijk, alleen de filteropties niet zo, ze vallen een beetje weg bij al die logo’s. Over het algemeen lijkt de website mij prettig, alleen staat er nu wel weinig informatie op.” Sophie is positief. Wel stelt ze aan het eind nog de volgende vraag: “In hoeverre zijn die recensies eerlijk en eerlijk te houden? Of krijg je hierbij hetzelfde effect als bij restaurants het geval is? Dat concurrenten slechte recensies over de ander gaan schrijven.” Recensies blijken dus niet alleen voor concurrerende websites of rijschoolhouders, maar ook voor (toekomstige) leerlingen een probleem.

TeamAlert

Nienke Penterman van TeamAlert verklaart over Rijscholenkiezer.nl het volgende: “Het klopt inderdaad dat de functionaliteiten nog niet allemaal optimaal zijn. Maar naar mijn idee is het ook onmogelijk om alles honderd procent volledig te lanceren. Er is nu een hele afdeling mee bezig om problemen op te lossen. Er wordt hard gewerkt aan het verbeteren van de website, maar ook om suggesties die wij binnenkrijgen via de mail, toe te passen.”
Penterman geeft ook aan dat ze het idee van reageren, door rijschoolhouders, op recensies ziet zitten. “Dat vinden we een goed idee, helaas is daar geen budget voor dit jaar. Maar het is wel iets voor op de langere termijn.”

Offline

Ruud Rutten (FAM) zegt wel voorstander van de Rijscholenkiezer te zijn. “Maar wel onder het motto: het moet wel kloppen. Zo niet moet de site offline.”