Weginspecteurs mogen nu boetes uitdelen

De veiligheid van wegwerkers blijkt steeds vaker in het geding, omdat veel weggebruikers het rode kruis boven de weg negeren of onterecht de vluchtstrook gebruiken. Vanaf maandag kunnen deze weggebruikers als proef worden bekeurd door weginspecteurs van Rijkswaterstaat. Zij krijgen namelijk de status van buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) en kunnen de bon van 230 euro zelf uit schrijven, zo meldt de Telegraaf.

Lesautolease.nl

— Advertentie —

Proef

Minister Schultz van Haegen kondigde vorig jaar al aan strenger te gaan optreden tegen wegmisbruikers. “Met deze proef geven we een impuls om de veiligheid van wegwerkers, hulpdiensten, weginspecteurs en weggebruikers te vergroten”, zo zegt ze. Ook kunnen vanaf dit jaar automobilisten, truckers en motorrijders die een rood kruis boven de snelweg negeren ook voor de rechter worden gedaagd. Het negeren van een rood kruis is namelijk aangemerkt als ‘hufterfeit’. Toch wordt een eerste vergrijp nog wel afgedaan met een fikse boete, maar bij herhaling zal een overtreder voor de rechter komen.

Twee soorten overtredingen

De inspecteurs van Rijkswaterstaat krijgen de ‘boa-status’ voor twee soorten overtredingen: het negeren van rode kruizen boven de weg en het onterecht inparkeren op de vluchtstrook. Hiermee zou de pakkans van verkeersovertreders worden vergroot. Deze proef zou ervoor kunnen zorgen dat wegmisbruikers sneller worden gepakt.  De directeur-generaal Rijkswaterstaat, Jan Hendrik Dronkers, heeft maandagochtend het startsein voor de proef afgegeven. 

Ongevallen

In 2014 gebeurden er veel ongevallen door het negeren van rode kruizen. Op de A12 in Woerden kwam er zelfs een wegwerker om het leven, nadat een verbodskruis door een vrachtwagen werd genegeerd.