Beroepschauffeurs hebben meer tijd: wetsvoorstel intrekking code 95 vertraagd

vrachtwagen

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft de invoering van de code 95-wet uitgesteld. De nieuwe wet zou op 1 april 2020 in werking treden,

Lesautolease.nl

— Advertentie —

Vorig jaar augustus werd aangekondigd dat vanaf 1 april 2020 de code 95 op het rijbewijs ongeldig zal worden, als er niet 35 uur nascholing is gevolgd door de chauffeur.

Nu wordt dit uitgesteld, waardoor beroepschauffeurs meer tijd krijgen om aan de verplichte nascholing te voldoen. Chauffeurs hebben deze code op hun rijbewijs nodig om beroepschauffeur op een vrachtauto of bus te worden.

Corona

Het uitstel komt door het coronavirus. Door het virus kunnen nascholingsprogramma's en cursussen niet doorgaan. Wanneer de nieuwe wet nu wel van kracht wordt, is niet helemaal duidelijk. Het ministerie verwacht dat de kamer op zijn vroegst in mei het wetsontwerp zal behandelen en denkt dat de wet niet voor juli 2020 gaat gelden.

Goede zaak

Ondernemersvereniging Evofenedex schrijft dat dit concreet betekent dat ten minste tot deze periode de code 95 op het rijbewijs geldig blijft indien de nascholing nog niet is voltooid. Wanneer chauffeurs in de komende maanden niet aan hun nascholingsverplichting kunnen voldoen, wordt de invoering van het wetsvoorstel mogelijk nog verder uitgesteld. 

De vereniging noemt het 'een goede zaak' dat het de wet is uitgesteld. "Momenteel wordt de aandacht gericht op het beschikbaar houden van chauffeurs, die in de komende tijd mogelijk hard nodig zullen zijn om goederen van vitale en andere handels- en productiebedrijven aan de man te kunnen blijven brengen."

Brief

Het ministerie zal rijbewijshouders met een C- en of D-rijbewijs geboren voor 1 juli 1955 die in augustus vorig jaar zijn aangeschreven, binnenkort een brief sturen over het uitstel. Zodra duidelijk is op welke datum de wet in werking treedt, worden zij hierover minimaal twee maanden van te voren per brief geïnformeerd. Voor meer info kijk op deze webpagina van de Rijksoverheid.

Voor chauffeurs die de nascholing onlangs hebben gedaan en al een Verklaring van geschiktheid van het CBR hebben gekregen, is het advies tijdig bij de gemeente een nieuw rijbewijs aan te vragen. Dat wil zeggen vóór het moment dat de geldigheid van de Verklaring van geschiktheid verloopt. In de brief die chauffeurs van het CBR krijgen, staat hoelang er met de Verklaring van geschiktheid een rijbewijs bij de gemeente kan worden aangevraagd.