Autismevereniging wil Nederlandse Staat aanklagen vanwege verplichte rijtesten

rijles

De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) wil de Nederlandse Staat aanklagen. De NVA is het niet eens met de verplichte keuringen die mensen met autisme moeten ondergaan om hun rijbewijs te halen, meldt Hart van Nederland.

Lesautolease.nl

— Advertentie —

Vorige week bleek dat er niet of nauwelijks wetenschappelijk bewijs om het advies voor deze verplichte medische keuringen door te voeren. 

Dat advies komt van de Gezondheidsraad. Autisme valt volgens hen onder de noemer 'psychische aandoeningen’ zoals ADHD. De Gezondheidsraad gaf in een persoonlijk gesprek toe dat het bewijs er niet is, maar past het advies niet aan.

Rechter

Dat vindt de NVA niet door de beugel kunnen. “Het is denigrerend als je het stempel krijgt dat je niet geschikt bent. Het heeft niets met verkeersveiligheid te maken. Misschien rijden mensen met autisme zelfs veiliger, omdat ze zich strikt aan de regels houden", zegt NVA-directeur Karol Henke tegen HvN.

De vereniging stapt nu naar de rechter om de wet van tafel te krijgen. De Tweede Kamer heeft aangedrongen om het advies opnieuw onder de loep te nemen.