Leerlingen krijgen steeds vaker rijles in vreemde taal

Uit cijfers afkomstig van het CBR blijkt dat het aantal leerlingen dat theorie- of praktijkexamen doet in een andere taal sinds vorig jaar is verdubbeld. In sommige gevallen zijn ze het Nederlands zo slecht machtig, dat er een tolk aan te pas moet komen. Maar hoe gevaarlijk is dat nou eigenlijk, als je de Nederlandse taal niet spreekt?

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Rijscholen krijgen steeds vaker te maken met leerlingen die geen of weinig Nederlands spreken. Vooral onder de Turkse, Chinese, Syrische en Arabische taal is een sterke stijging waarneembaar. Deels heeft dit te maken met de vluchtelingeninstroom waar Nederland momenteel mee kampt.

Verkeersveiligheid

In de meeste gevallen zijn de verkeersborden universeel en daardoor voor iedereen goed te begrijpen, ongeacht de taal die men spreekt. Maar soms wordt er ook gebruik gemaakt van aanvullende tekst bij het bord. In Editie NL geeft de VVD aan het zorgelijk te vinden dat steeds meer mensen in een andere taal rijles nemen. De partij vraagt zich af of deze groep mensen wel goed in het verkeer kunnen meekomen zonder tolk. “Je moet verkeersborden kunnen lezen en verkeersinformatie kunnen volgen om je veilig in het verkeer te begeven”, verduidelijkt een woordvoerder. Bij expats die maar even in Nederland zijn, vindt de partij het geen probleem als er lessen worden gevolgd in het Engels prima. “Maar verder moet er in het Nederlands worden gelest".

40 verschillende talen

In Nederland is het mogelijk om in 40 verschillende talen af te rijden. Daarmee zijn we volgens het CBR een van de weinige landen waar in zo veel talen rijexamen kan worden gedaan. In onze buurlanden is dit wel anders. In België kan sinds kort enkel nog in het Nederlands, Frans of Engels worden afgereden. En in Engeland is enkel nog de Engelse taal tijdens de lessen en examens toegestaan.

Fietsen op de snelweg

De politie heeft al meerdere keren vluchtelingen van de snelweg moeten plukken. Eind 2015 fietsten nog drie Syriërs over de A67 bij Venlo. Ze waren onderweg naar het aanmeldcentrum in Ter Apel en wisten niet dat het in Nederland verboden is om op snelwegen te fietsen.

VVN

Vorig jaar heeft Veilig Verkeer Nederland nog een verkeersles ontwikkeld speciaal voor vluchtelingen die momenteel in Nederland verblijven. Het doel achter de lessen is om hen de basisregels van ons verkeer aan te leren, om onveilige situaties te voorkomen. Begin 2017 hadden al meer dan 5.000 vluchtelingen deelgenomen aan de verkeersles.