VVN: Rijvaardigheidstraining voor Stint noodzakelijk

Heel Nederland is nog van slag door het ongeval gisteren in OSS, waarbij een elektrische bakfiets (een Stint) met daarin vijf kinderen op het spoor terecht kwam en in aanrijding kwam met een trein. Vier kinderen kwamen om het leven. Na de eerste schok vraagt men zich nu af hoe dit heeft kunnen gebeuren. De exacte oorzaak wordt nog onderzocht maar op basis van getuigenverklaringen lijkt het erop dat de begeleidster niet kon remmen en de Stint is doorgeschoten onder de boom het spoor op. Daarmee laait de discussie op over de veiligheid en het gebruik van de Stint.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Volgens Veilig Verkeer Nederland (VVN) hoort er een rijvaardigheidstraining gevolgd te worden bij aflevering van de Stint. „Dat is echt noodzakelijk” zegt José de Jong van VVN in de Telegraaf vanochtend, “want je moet wel even leren omgaan met zo’n apparaat. Maar ik kan me voorstellen dat er ook wel eens gebruikers zijn op een BSO die zo’n training niet hebben gevolgd en er kinderen mee gaan ophalen...”

Stint massaal gebruikt door opvanglocaties

De Stint wordt op zeer grote schaal ingezet in Nederland voor het vervoer van kinderen van en naar de kinderopvanglocaties. De elektrische bakfiets werd in 2011 bedacht door Edwin Renzen en Peter Noorlander. Renzen kwam op het idee voor de Stint omdat hij het inefficiënt vond dat er taxibusjes werden ingezet voor hele korte afstanden. Ook zorgden de busjes voor onoverzichtelijke situaties rondom scholen. Omdat bestaande bakfietsen maar 6 tot 8 kinderen konden vervoeren, werd de Stint ontwikkeld, die plek biedt voor 10 kinderen.

Rijbewijs niet nodig

De Stint werd in 2012 gekeurd door de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) en de SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) en heeft toelating tot de openbare weg verkregen in de categorie ’bijzondere bromfiets’ van de minister van Infrastructuur en Milieu (destijds Melanie Schultz van Haegen).


VVN vindt het overigens niet nodig om een soort rijbewijs in te voeren voor de Stint. Ook zijn zij niet bekend met verdere incidenten met de Stint,
 

Meer via »

en via »