VVN en Interpolis lanceren VR-experiment voor verkeerseducatie kinderen

Het is een wereldprimeur, het VR-experiment dat VVN en Interpolis zijn gestart. De revolutionaire virtual reality-tool 'WegWijsVR' moet kinderen spelenderwijs en in hun eigen vertrouwde omgeving leren met het verkeer om te gaan.

Dation Rijschool Software

— Advertentie —

Experiment

VVN onderzocht dat kinderen met gemiddeld negen jaar zelfstandig naar school gaan. Kinderen lopen daarbij veel risico. Vorig jaar vielen er dan ook 729 gewonden en tien doden onder jonge kinderen. VVN en Interpolis hebben de virtual reality-tool WegWijsVR ontwikkeld om dit aantal terug te dringen. Aan het experiment doen elf basisscholen en zeshonderd leerlingen mee. De resultaten van het experiment zullen verzameld en geanalyseerd worden door de SWOV. Bij positieve resultaten is het de intentie om de VR-training landelijk uit te rollen. 

WegWijsVR

De inzet van virtual reality voor verkeerstraining is een wereldprimeur. WegWijsVR laat kinderen virtueel hun weg van en naar school afleggen. Op de fiets of lopend. Kinderen krijgen daarbij verschillende verkeerssituaties voorgeschoteld. Een gebied van 1,5 kilometer rondom de school is daarvoor op realistische wijze in kaart gebracht. 

Reactie Schultz

Over het experiment zegt minister Schultz: “Prachtig dat kinderen ook in de veiligheid van virtual reality kunnen leren te reageren op onverwachte gebeurtenissen in het verkeer.” WegWijsVR kan een waardevolle toevoeging zijn op de verkeersles die op scholen gegeven wordt. Omdat de virtual reality-tool ontwikkeld is voor thuisgebruik, kunnen ouders met hun kind meekijken en zien bij welke situatie aandacht of sturing nodig is. 

Voor WegWijsVR is geen speciale bril nodig. De app werkt op alle gangbare smartphones. Voor smartphones zijn daarnaast weer houders verkrijgbaar waarmee de telefoon te gebruiken is als VR-bril.